3 tips voor op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Happy holidays?

De feestmaand is in volle gang. Inmiddels is de Sint met zijn pakjesboot weer richting Spanje gevaren en heb jij wel of niet – veel of weinig – kruidnoten, marsepein, muizen en speculaasbrokken gegeten. Ben je net bekomen van deze uitdaging op eetgebied, staan de volgende feestdagen alweer voor de deur. Kerst, zo gezellig met een mooi versierde boom, kaarsjes aan en wat vrije dagen in het verschiet. Maar Kerst gaat ook gepaard met een hele hoop eten. En eigenlijk is heel december een uitdaging voor ons, mensen met verkleinde maag. Als je net geopereerd bent is deze maand spannend, want hoe doe je dat al die etentjes en wat valt goed en wat niet? En als je maagverkleiningsingreep al een stuk achter je ligt, is de uitdaging vaak om niet teveel aan te komen in deze maand. Want het blijft eigenlijk niet bij alleen de Sint en de twee kerstdagen. Je hebt daarnaast vaak nog allerlei borrels, op de school van je kinderen, je werk, met vrienden. Niet te vergeten oudjaarsavond, nieuwjaarsrecepties. En o-ve-ral waar je komt staan lekkernijen, bij de kassa in de supermarkt, benzinepomp, een chocoladeletter van je werkgever, het kerstpakket… Wow, wat een overdaad.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de hele maand los te gaan en je even niet bezig te houden met op gewicht blijven. Maar misschien, en ik hoop het wel, vind je het zonde als je er 3 kilo bijkrijgt die je er wellicht niet meer zo makkelijk afkrijgt in het nieuwe jaar. Hierbij mijn drie tips om feestelijk de decembermaand door te komen en daarbij nog een beetje op je gewicht te letten.

1. Zorg goed voor jezelf. Daarmee bedoel ik dat je keuzes durft te maken die jou ten goede komen. Want de stress kan behoorlijk oplopen tijdens de feestmaand met alle verplichtingen. En hoe meer stress, des te groter de kans dat je de aanval opent op een pak kerstkransjes… Dus kijk kritisch naar alle afspraken deze maand. Is het echt nodig om dat bezoekje te brengen aan die verre vriendin op 2 uur rijden afstand of kan dat ook in januari? Moet je dochter echt bij het kerstdiner op school zelfgebakken pizza meekrijgen of is dr. Oetker ook een keertje goed? Kan je man niet alleen naar die saaie borrel van zijn werk, zodat jij een avond op de bank kan doorbrengen? Je begrijpt me, je hoeft niet alles te doen en het hoeft al zeker niet allemaal perfect. En trek alle taken niet naar jezelf toe. Misschien kan je partner eens de kerstboodschappen doen en hoeft Oud&Nieuw niet persé bij jou thuis gevierd te worden.

2. Blijf bewegen. De neiging is groot – en oh zo herkenbaar – om deze koude en donkere maand zoveel mogelijk gestrekt op de bank in je onesie door te brengen, maar helaas…. Dat gaat ons niet helpen op gewicht te blijven. Blijf in beweging, dat helpt ook tegen stress en je voelt je er fijn bij. Dus creëer een nieuwe traditie door met de hele familie tijdens de kerstdagen te gaan uitwaaien op het strand. Bied aan de tafel af te ruimen en ontsnap daarmee ook aan die tafel vol met stokbrood en sausjes. Plan je sportbezoekjes in en laat niets ertussen komen. Ga lekker dansen met je kids in de woonkamer.

3. Kijk uit met de vloeibare calorieën. Yep, inderdaad… De alcohol bedoel ik. Glühwein, champagne, wijn, biertjes… Maar ook de mocha lattes en de warme chocomel. Deze drankjes tikken behoorlijk aan en leveren weinig tot geen voedingsstoffen. Alcohol zorgt er ook nog eens voor dat we meer trek ervaren. Daar komt bij dat we – na een gastric bypass – sneller dronken worden met mogelijk bijgaand risico op emotionele uitbarstingen aan de kersttafel. En alcohol belast de lever en droogt uit.

Valt er nog voldoende te genieten tijdens de feestmaand met verkleinde maag. Natuurlijk, you bet ya. De gezelligheid en de warmte worden er niet minder op. En sommige treats calculeer ik in, zoals het musketkerstkransje. Zo lekker.

Fijne feestdagen, lieve lotgenoten!

-Gerelateerde berichten-

quarantaine

En dan vertraagt de wereld. Gedwongen door het Coronavirus. De consequenties van het woekerende virus zijn vergaand. De quarantaine en de ma … Lees meer

Lees verder >

Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus

Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kan … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*