Pas op met rauwe (soja)bonen!

Sojaboontjes: healthy maar toch niet?

 

Tegenwoordig kun je nog geen magazine openslaan of het gaat over healthy foods. Ook de hele vegan lifestyle is een behoorlijke hype. Ik geloof zelf niet dat moerbessen nu echt beter zijn dan bijvoorbeeld blauwe bessen, maar gelukkig leven we in een vrij land en maken we allemaal onze eigen keuzes op voedingsgebied.

 

Tegenwoordig hebben we - doordat er meer vraag naar is - meer keuze op vleesvervangend gebied. Dit vind ik alleen maar prima. Een paar keer per week even geen vlees of vis op het bord is goed voor het milieu. Maar die eiwitten moeten wij, mensen na maagverkleining, ook zien binnen te krijgen als we een dagje geen vlees of vis eten. Of vegetariër zijn natuurlijk.

 

Ik ben zelf fan van sojaboontjes. Eiwitrijk en laag in calorieën. Heerlijk in de salade, als snack of in de pokébowl. Dat laatste is ook al zo'n hype, alles in een kom mieteren, noem het poké en vraag er minstens tien euro voor. Dat werk.

 

Nu las ik vandaag een artikel in de Volkskrant.  Professor Seidell, niet de minste, waarschuwde dat het rauw (of bijna rauw) eten van sojaboontjes niet zonder risico is. In peulvruchten, dus niet alleen in sojaboontjes, zit een stof genaamd lectine. Wanneer je teveel lectine binnenkrijgt kun je buikklachten krijgen als misselijkheid en diarree. Uiteindelijk kan een overdaad aan lectine zelfs leiden tot beschadiging van je darmen en nieren.

 

Nu eten we peulvruchten als sperziebonen of tuinbonen niet zo snel rauw, maar die leuke kleine bakjes sojaboontjes die in de koeling liggen in de supermarkt, hoe zit het daarmee? Deze eten we, ik tenminste wel, op zonder er verder nog iets mee te doen. Uit het artikel blijkt dat deze boontjes nauwelijks zijn verhit, vaak alleen maar geblancheerd en dit is te weinig om de lectine onschadelijk te maken. De peulvruchten die je in blik koopt kun je overigens wel gelijk eten zonder te verhitten, want deze zijn al bewerkt door de fabrikant.

 

De deskundigen weten niet hoeveel lectine een nog veilige dosis is. Ook schijnt de gevoeligheid voor lectine per persoon te verschillen. Maar omdat onze darmen sowieso al wat gevoeliger kunnen zijn en wij liever geen diarreeklachten krijgen is het slim om het zekere voor het onzekere te nemen. Geen rauwe sojaboontjes meer, cook those beans first people.

 

Bron: Volkskrant 16 augustus 2018, 'Hoe (on-)gezond zijn verse sojabonen?' van L. Olthuis

beeld: rawpixel

-Gerelateerde berichten-

Update…Roy over zijn buikwandcorrectie

Eerder heb ik Roy gesproken over de crowdfundactie die hij had opgestart om een buikwandcorrectie vergoed te krijgen. Na zijn maagverkleinin … Lees meer

Lees verder >

Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu mar … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*