De hardnekkige dieetmindset

Na je maagverkleining hoef je niet meer te lijnen, in ieder geval niet als je onder lijnen de diëten verstaat die in deze tijd van het jaar weer volop in de aandacht staan. Want het gevecht tegen de feestdagenkilo’s is losgebarsten. Gooi er een flinke scheut goeie voornemens tegenaan. Nou, dan weet je het wel. Pioppi, Caveman, lowcarb, Weight Watchers, intermittent fasting en nog meer van dat alles.

Voor ons na maagverkleining is het zaak om altijd te blijven opletten en ons aan de bariatrische regels te houden qua eten en drinken gescheiden houden, eerst proteïne eten en 6 keer per dag kleine porties eten. En tuurlijk, eigenlijk is dit ook een vorm van lijnen. Ook al wordt dat niet meer zo genoemd en is het op deze manier eten - als het goed is - onderdeel van je leefstijl geworden.

Maar op termijn kan men ook weer aankomen na maagverkleining. En dan? Dan is de verleiding groot om toch weer terug te vallen in die dieetmindset. Dat geldt voor mij in ieder geval wel. Ik heb recent een hardnekkige kerstkilo opgedaan. Dit na al tijden rond de 60 a 61 kilo te schommelen. Dus nu geeft de weegschaal al een week 62,4 kilo aan. ‘Waar hebben we het over’, zul je wellicht denken. ‘Ik kan nog steeds je ribben tellen, Visser.’ I know, lieve mensen, maar toch zit het me dwars. En vind ik dat vervolgens ook weer stom, dat die kilo me bezighoudt. Het herinnert me er wel aan, die terugkerende gedachten, dat het van groot belang is te blijven werken aan je mindset. Je blik ruimer te houden dan puur de kilo’s. De focus leggen op je gezondheid. Accepteren dat je je best kan blijven doen, maar dat wat aankomen op langere termijn er bij hoort voor de meesten na maagverkleining.

En vergeet vooral de lange weg niet die je al hebt afgelegd. Persoonlijk was ik dat even kwijt, het punt waar ik helemaal vandaan ben gekomen. Dat obese lijf en het gevoel van gevangen zitten in mijn lijf. Voor het eerst in ruim 3 jaar en 3 maanden had ik op oudjaarsavond het gevoel dat ik echt weer aan het snaaien was. Teveel mijn ogen op alle happen gericht had in plaats van op de Rummicubstenen voor me. Ik werd volledig ingemaakt, doordat ik steeds loerde naar de toastjes en Franse kaasjes. Mezelf bij het opruimen van alle troep erop betrapte leftover appelflap op te eten. Ik schrok van mezelf. Dit oude gedrag lurkt dus steeds nog ergens in mijn hoofd. Ik kon het even niet meer relativeren. Terwijl het in de praktijk best meeviel, want de alcohol heb ik laten staan en hoeveel te veel kun je immers eten met verkleinde maag in pakweg 4 uur? Het was niet zo alsof ik karrenwielen aan Camembert naar binnen schoof. Maar toch, in mijn hoofd zag ik mijn lichaam uitdijen totdat ik reclame kon maken voor autobanden (juist, die van Michelin). De neiging om januari te beginnen met het schrappen van allerlei voedingsmiddelen was gelijk weer aanwezig.

En dan is het zo fijn dat ik inmiddels veel lieve, verstandige en steunende lotgenoten ken. Toen ik appte naar Floor (een geweldige coach gespecialiseerd in bariatrie, zie www.floorvandersteen.nl) dat ik het gevoel had na drie jaar gisteravond doorgeslagen te zijn met eten appte ze terug: ‘Nou, dat is toch super dat dit nu pas gebeurd’. Die kwam binnen. Ain’t that the truth. Ik doe al freaking ruim drie jaar mijn uiterste best, elke dag weer. Niets aan de hand eigenlijk, zonder of mét die bonuskilo. Zolang je er een les uit leert en alert blijft.

Natuurlijk, goede voornemens hebben zoals meer sporten en opletten met ongezonde dingen en back to basic qua eetregels… Doen, allemaal prima wanneer het je gezondheid ten goede komt. Maar wees een beetje lief voor jezelf wanneer het even niet zo gaat. Zet je schouders er dan gewoon weer zo snel mogelijk onder. We’re only human, people.

-Gerelateerde berichten-

quarantaine

En dan vertraagt de wereld. Gedwongen door het Coronavirus. De consequenties van het woekerende virus zijn vergaand. De quarantaine en de ma … Lees meer

Lees verder >

Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus

Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kan … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*