Jaja, je komt nog eens ergens.

Afgelopen donderdag (maart 2018) ben ik afgereisd naar Rotterdam om daar het Nationale Obesitascongres 2018 te bezoeken. Alles om jullie van de laatste inzichten te voorzien natuurlijk! Het was een bomvolle uitverkochte zaal, dus het onderwerp leeft wel. Ik zat tussen artsen, diëtisten, verpleegkundigen en nog wat andere professionals en voelde me in het begin niet helemaal in mijn comfort zone zeg maar. Maar de dag was enorm interessant en dat ongemakkelijke gevoel raakte ik snel kwijt. Het is duidelijk dat er op het gebied van voedingsadvies nog veel te winnen is. De nadruk ligt nog teveel op het vermijden van vet, terwijl er steeds meer onderzoeken zijn die aantonen dat juist een te grote inname van (snelle) koolhydraten zorgen voor gewichtstoename. De goede vetten zijn essentieel om je gezond te houden. Daarnaast zorgen (snelle) koolhydraten in de vorm van snacks, koekjes, brood en pasta – wanneer er teveel van wordt gegeten – voor een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

 

BEWEGEN IS EEN GRATIS MEDICIJN

Gewoonten zijn lastig te veranderen, maar noodzakelijk lijkt dit wel. Ook blijken we allemaal maar luie wezens te zijn. Zelfs onder de meer beweeglijke kids haalt maar een heel klein gedeelte de beweegnorm van één uur per dag bewegen. Terwijl – volgens één van de sprekers ‘beweging een gratis medicijn is’. Maar goed om te horen voor mij als niet zo sportief-liever lui dan moe-type was dat je met tweemaal in de week drie keer sprints maken van 30 seconden elk je je conditie al behoorlijk kan verbeteren. Oh ja, de rest van de week dan nog wel matig-intensief bewegen… Maar dat klinkt toch te doen? Niet dan?

Wel grappig om te zien dat in de pauze iedereen toch gewoon weer aanviel op de chocoladekoeken. De sapjes liet men staan, want don’t drink your calories people. Die boodschap was in ieder geval wél goed blijven hangen.

Ook maakte het verhaal van Larissa Verhoeff, zelf al jarenlang kampend met overgewicht, indruk op te zaal. Ze vertelde hoe zij het leven met overgewicht ervaart en dat dat niet altijd makkelijk is. En dat artsen en andere zorgverleners soms ook met allerlei vooroordelen naar mensen die zwaar zijn kijken. Zo knap dat ze voor die volle zaal haar verhaal deed.

 

ZITTEN IS HET NIEUWE ROKEN

GTST-acteur Juvat Westendorp kwam langs en wist iedereen aan het bewegen te krijgen. Zitten is het nieuwe roken nietwaar.

Op het einde kwam nog dr. Ulas Biter, bariatrisch chirurg bij het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam, aan het woord die een algemeen verhaal hield over maagverkleiningen. Uit de zaal kwam een reactie van een internist die zei dat de kennis bij deskundigen over tekorten die zelfs jarenlang na de operatie kunnen optreden, groter moet worden. Helemaal mee eens!

Na even dertig euro afgerekend te hebben voor het parkeren verliet ik met een vol hoofd het mooie Rotterdam. Hopelijk volgend jaar weer zo’n mooi congres met nog wat meer aandacht voor de uitdagingen van het leven met een verkleinde maag.