Het verhaal van…

Het verhaal van…

Floor van der Steen
Beroep: bariatrisch coach, werkt daarnaast op oproepbasis als psychiatrisch verpleegkundige
Moeder van 2 dochters, getrouwd
Woont in Den Bosch
Geopereerd: juni 2016 waarbij ze een gastric bypass kreeg in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven

Ik ontmoet Floor in een café in IJsselstein. Halverwege haar woonplaats en de mijne. Zo kom je nog eens ergens. We drinken thee en koffie en er wordt één derde van een uit de klauwen gegroeide tosti gegeten.

Wat was het leuk om deze inspirerende vrouw te ontmoeten! Hier haar verhaal…

------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe ben je tot de beslissing gekomen een maagverkleining te ondergaan?
Ik heb er heel lang over nagedacht. Ik voelde aan dat ik eetverslaafd was. Eigenlijk sinds kinds af aan. Toen was ik al elke dag bezig met de vraag ‘Wat gaan we eten?’. Ik stopte me vol met zoetigheid, het was troosteten. Ik kookte graag. Maar dat allemaal gecombineerd zorgde ervoor dat ik uiteindelijk ging lijden aan extreem overgewicht. Ik heb zelf van alles geprobeerd op lijngebied. Uiteindelijk ben ik bij Co-er terechtgekomen. Dit is een centrum voor obesitas en eetstoornissen. Daar ben ik heel goed geholpen. Ik kende best wat mensen in mijn omgeving met een verkleinde maag en ik had daar geen oordeel over. Dat oordeel had ik wel richting mezelf. Ik vond dat ik ‘op eigen kracht’ moest kunnen afvallen. Uiteindelijk liet ik die gedachten gaan en ik wist dat ik niet gezond was met mijn te zware lijf. Ik had een hoge bloeddruk, artrose in mijn rug, slaapapneu en ik schaamde me heel erg voor mijn lijf. Ik had een muur om me heen eigenlijk. Ik wilde dat niet meer. De keuzes die ik toen maakte, zoals heel lang ergens werken waar ik het niet zo naar mijn zin had, dat had ook met mijn overgewicht te maken en dat wilde ik niet meer. Ik moest de kern aanpakken. Vanuit die realisatie heb ik de beslissing genomen me te laten opereren. Mijn voortraject richting de ingreep was korter dan gebruikelijk, omdat ik al die therapie bij Co-er had gevolgd.
Mijn BMI was ruim 37. Vanwege mijn fysieke klachten heb ik toestemming gekregen om met dit BMI geopereerd te worden. Ik ben dankbaar voor deze kans die ik heb gekregen. Na de operatie heb ik een prachtige bloeddruk gekregen en is mijn slaapapneu verdwenen. Dat was voor mijn man wennen die af en toe even ging kijken of alles wel goed ging omdat ik niet meer snurkte! Mijn rugpijn is ook verbeterd, ik kan namelijk veel beter bewegen. Uiteindelijk zorgt de ingreep voor gezondheidsverbetering. De operatie heeft voor mij veel positieve effecten gehad.

Negatieve kanten aan je maagverkleining?
Mijn start na de operatie was minder. Ik heb een flinke maagbloeding gehad. Kort na thuiskomst moest ik opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen. De artsen hebben de maagbloeding ‘geklipt’. Dat was wel een hel die ingreep, want dat ging eigenlijk zonder verdoving aangezien die niet goed werkte. Daarna heb ik twee weken in het ziekenhuis gelegen. Met een sonde naar huis gegaan. Maar ik had vanaf het eerste moment er vertrouwen in. Die start was gewoon vette pech. In het begin viel ik niet af omdat ik die sondevoeding kreeg. Na een maand ging ik pas afvallen. Na zo’n week of 8 kon ik weer sporten en werken. Het is soms ook wat minder leuk dat ik heftig reageer op suikers/koolhydraten. Ik kan minder tegen pasta en rijst. Soms gaat een stukje chocolade goed, soms niet. Dat was zoeken.

Hoe dacht je partner over deze stap?
Hij was aan de ene kant kritisch over de maagverkleiningsingreep, maar hij maakte zich aan de andere kant ook zorgen om mijn overgewicht. Hij vond me toen ik zwaarder was prachtig, maar wilde ook dat ik gezond zou zijn. Hij vond het toen wel heftig met de maagbloeding. Hij vindt het nu super, vooral vanwege de verandering die ik heb doorgemaakt.

Hoe ben je veranderd?
Ik durf mezelf te laten zien. In meerdere opzichten. Ik luister naar mijn intuïtie. Vanuit die intuïtie maak ik nu mijn keuzes. Ik ben voor mezelf begonnen. Ga bewuster om met mijn tijd. Vind het fijn om te sporten. Ik kijk nu heel anders naar mezelf. Vroeger wilde ik eigenlijk alleen naar mijn gezicht kijken, niet naar mijn lijf. Het eerste jaar na de maagverkleining kon ik niet zo goed naar foto’s uit mijn dikke tijd kijken, nu kan ik dat weer wel.

Angst om aan te komen?
Soms wel. Ik kan nu weer meer eten dan in het begin. Net na de operatie is het van drie happen en weer klaar. De trek is terug. Deze fase is de echte uitdaging. Niet aankomen is de kunst. Ik merk dat heel veel lotgenoten aankomen, meer dan het voorspelde gemiddelde zeg maar. Waar zit het ‘m dan in? Het is een utopie om te denken dat je altijd op je laagste gewicht blijft.

Waarom met de bariatrische groep als coach aan de gang?
Er wordt naar mijn mening te veel met standaarden gewerkt. Ook binnen de bariatrische ziekenhuizen. En de hulp na de ingreep is best beperkt. Ik ben me in hormonen gaan verdiepen. Het viel me op dat dit – het effect van een maagverkleining op je hormoonhuishouding - nauwelijks wordt benoemd. Het wordt niet verteld wat het allemaal inhoudt. Ik ben trainingen gaan volgen. De mindset is ook zo belangrijk. Waar komen al je gedachten vandaan? Ga aan de slag met je gedachten. Denk na over je dromen. Ik merk dat ik mensen echt goed kan helpen. Ik laat ze op een andere manier naar zichzelf kijken en stel positief kritische vragen die dwingen tot nadenken.

Toekomstdromen?
Voor mij is het enorm belangrijk mijzelf te blijven ontwikkelen. Ik zorgde altijd voor anderen, maar nauwelijks voor mezelf. Ik houd steeds meer van mezelf en zorg beter voor mezelf. Dat wil ik eigenlijk overbrengen aan anderen. Het is best lastig om met een arts in gesprek te gaan die maar op één bepaalde manier naar een lijf kijkt. Ik heb een meer holistische benadering. Kijk naar de oorzaak van klachten en niet alleen naar de gevolgen. Daar wil ik me veel meer in verdiepen. Maar wat ik ook ga doen, het moet goed bij mij passen.

Coachingsmogelijkheden?
Ik geloof heel erg dat mensen niet voor niets op je pad komen. Ik kan niet iedereen helpen. Op de besloten Facebookgroep die ik heb opgericht, help ik mensen eigenlijk gratis. Mensen die meer willen, daar ga ik de diepte mee in. Ik bied ook altijd een gratis sessie aan. Als je meer wilt, heb ik diverse coachingsvormen.

Sporten?
Ik sportte voor mijn gastric bypass ook, maar nooit zo fanatiek. Nu sport ik 2 keer in de week. Na de operatie heb ik heel veel aan bodypump gedaan en volgens mij heeft mij dat wel geholpen om mijn lijf redelijk in shape te houden. Mijn buik is wel echt verslapt, maar hé, ik heb twee kinderen op de wereld gezet. Ik ga niet in bikini op het strand, maar wel in tankini. Ik ben trots op mijn benen. Ik durf me te laten zien.

Guilty pleasure?
Ik houd van een wijntje. Daar moet ik mee uitkijken. Ik word er heel moe van, je bent sneller dronken en je krijgt een insulinedip van alcohol.

Gouden tip voor aanstaande geopereerden?
Laat je niet gek maken door alle verhalen waarbij de ingreep mislukt, maar geloof ook niet alle verhalen waarbij alles fantastisch is na de operatie. Ga visualiseren hoe jouw leven eruit komt te zien met of zonder maagverkleining. Ga met mensen in gesprek, ga schrijven. Mensen worden overspoeld door informatie en dan is het soms lastig om bij jezelf te blijven. Ik denk dat het je verder brengt wanneer je iemand kan vinden die als een klankbord kan fungeren en je kritische vragen kan stellen. Ga op zoek naar het ‘waarom’ achter bepaalde opmerkingen. Ga goed voelen. Het is niet voor iedereen de oplossing.

Levensmotto?
Omarm de shit and shine. Het leven is prachtig, met alle onhebbelijkheden erbij. Ik laat alles in het leven, ook de mindere dingen, nu er veel meer zijn. Zonder weg te duiken in eten. Het is namelijk niet zo dat ik nooit mindere dagen heb. Die heeft iedereen.

Wil je meer weten over de coachingsmogelijkheden van Floor? Kijk hier http://www.floorvandersteen.nl

-Gerelateerde berichten-

Update…Roy over zijn buikwandcorrectie

Eerder heb ik Roy gesproken over de crowdfundactie die hij had opgestart om een buikwandcorrectie vergoed te krijgen. Na zijn maagverkleinin … Lees meer

Lees verder >

Interview met…lotgenoot Thirza

Thirza plaatste op een Facebookgroep een zeer open en eerlijk bericht over haar alcoholverslaving na maagverkleining. Van deze dappere vrouw … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*