Het verhaal van…

Marie-Josee Koks
Leeftijd: 50 jaar
2 volwassen kinderen
In 2015 een gastric sleeve gekregen en daarna een gastric bypass
Werkte als systeemtherapeut
Mede-oprichter Bariatrie Groep Nederland (http://www.bariatriegroepnederland.nl) en heeft een kookboek geschreven voor mensen met verkleinde maag (

en

Gaby van Vlokhoven
Leeftijd: 33 jaar
Geopereerd in 2016, een gastric sleeve ingreep ondergaan
2 kinderen
Woont in Best
Powerwalk trainster
Mede-oprichter Bariatrie Groep Nederland

Ik sprak beide dames in een restaurant in Breda. Toen ik aankwam waren ze hard aan het werk om een vergelijkend onderzoek naar eiwitrepen uit te werken. Het gaat zeker niet vanzelf, zo’n mooi podium oprichten en onderhouden. Ik ben erg benieuwd naar hun leven na maagverkleining en de ontwikkelingen rondom de Bariatrie Groep Nederland.

--------------------------------------------------------------

Over het leven na de maagverkleiningsingreep
Gaby
Het gaat goed met me sinds mijn operatie. Ik heb wel minder energie, dat is af en toe lastig met twee drukke kids en een vol leven. Ik kan alles eten en moet bewuste keuzes maken. De plakjes cake die je hier bij de thee krijgt moet ik ook bewust afslaan, want ik vind ze zeker nog lekker. Als ik minder goede keuzes maak kom ik gewoon aan. Ik ben niet echt bang om aan te komen, maar ik wil als gezicht van de Bariatrie Groep dat liever voorkomen.

Marie-Josee
Mijn pad na mijn twee maagverkleiningsoperaties is inderdaad minder goed verlopen. Ik heb last gekregen van complicaties. Binnenkort word ik opnieuw geopereerd in Rotterdam. Ze kunnen tijdens deze operatie mijn gastric bypass niet helemaal ongedaan maken, maar ze gaan mijn anatomie zoveel mogelijk weer ‘normaal’ maken. Het is gebleken dat mijn eten te snel door mijn maag gaat en in de dunne darm terechtkomt. Mijn darmen zijn dan nog niet klaar voor het eten en dat geeft behoorlijke pijnklachten. Het is een zeldzame complicatie die ik heb, maar hij komt vaker voor. Ik heb geen angst om in gewicht aan te komen. Dat is eigenlijk nu het laatste waar ik mee bezig ben. Als ik aankom zou dat een teken zijn dat het weer goed met me gaat. Angst heeft met verlies te maken en zo zit ik niet in elkaar.

Over de Bariatrie Groep Nederland
Marie-Josee
We zijn overweldigd door alle aandacht. Alle enthousiaste reacties zijn mooi om te krijgen. Wat we nog willen met het platform? Ik heb niet zoveel dromen, ik ben eigenlijk heel blij met hoe het nu gaat. Het gaat boven verwachting goed. Ik vind het zo bijzonder dat we bijvoorbeeld bij Editie NL ons verhaal mogen doen. Maar de berichtjes van lotgenoten die bijvoorbeeld mijn recept hebben geprobeerd vind ik het allerleukst. Op persoonlijk vlak droom ik over het hebben van een kookstudio waar ik met mensen de keuken in kan duiken.

Gaby
Het doel van onze groep is om mensen te helpen en te steunen. Ik zou graag willen dat mensen gelukkig en tevreden met zichzelf zijn. Dat ze weten dat ze oké zijn zoals ze zijn. Ik vind het heel tof waar we nu mee bezig zijn, maar het zijn voornamelijk online activiteiten. Ik zou graag op een podium willen staan met onze boodschap. Face to face mensen spreken. Mijn leraar Nederlands zei vroeger tegen me: ‘Gaby, jij wordt de Nederlandse Oprah Winfrey’. Nou, klinkt mooi toch, haha.

Misverstanden over de maagverkleining
Gaby
De maagverkleining is geen gemakkelijke weg, dat vind ik het grootste misverstand dat er heerst. Het is geen pad voor luie mensen.

Marie-Josee
Die misverstanden die er heersen zijn eigenlijk wel begrijpelijk, omdat veel mensen er gewoon nog niet veel van weten. Het is vaak een gebrek aan kennis. Als wij, mensen met een maagverkleining, onze kennis gaan delen wordt dit beter. Laat niet alleen het begin- en eindpunt zien, maar ook de fase die ertussen ligt. Mensen zien aan de buitenkant niet alles natuurlijk. Wij willen alleen aan interviews meewerken als het echt om de inhoud gaat, daar gaat het namelijk om. Dat is waar we mensen over willen vertellen. Natuurlijk is iedereen geïnteresseerd in mijn complicatieverhaal, maar dat is niet het gemiddelde beeld. Het is aan ons lotgenoten om dat beeld te veranderen over die makkelijke weg.

Veranderd sinds de ingreep?
Gaby
Ik ben zeker veranderd sinds de ingreep. Ik ben harder geworden. Ik kies nu voor mezelf. Misschien is harder niet het goede woord, maar ben ik duidelijker geworden. Opkomen voor mezelf kan ik nu beter. Nee zeggen gaat me beter af. Als ik het niet wil of het komt me niet uit, kan ik makkelijk nee zeggen.

Marie-Josee
Het is zoeken naar de balans. Mensen denken wel eens dat ze automatisch gelukkig gaan worden na de ingreep. Dat is niet zo. Die voorlichting krijg je niet in een ziekenhuis. De voorlichting daar is erg theoretisch.

Over dik worden
Marie-Josee
Bij mij was het altijd ‘te’ zeg maar. Als je vroeger bij mij kwam eten kreeg je eerst borrelhappen en daarna drie flinke gangen eten. Wijn erbij natuurlijk. Je ging volledig gevuld de deur uit. Zoals ik leefde at ik ook. Ik denk dat iedereen die flink te zwaar is, een verstoorde relatie heeft met eten. Maar voor veel mensen is het een hele stap om naar een psycholoog te stappen. Via onze site kunnen we lotgenoten op een toegankelijke manier mee helpen zonder met de vinger te gaan wijzen.

Guilty pleasures op eetgebied
Gaby
Ik laat niets liggen, ik kan alles eten. Alles valt goed. Het eerste half jaar durfde ik geen snoep te eten, maar dat eet ik ook weer. Drop vind ik erg lekker.

Marie-Josee
Voordat ik ziek werd was alcohol wel een lastige om te laten staan. Ik merkte in die tijd dat ik toch wel wat vaker begon te drinken. Het was een soort van vervanging denk ik. Ik kan zeker niet alles meer eten. Bijvoorbeeld een frietje gaat al niet, daar reageert mijn lijf gelijk op.

Gevolgen voor je relatie en uiterlijk
Marie-Josee
Een maagverkleining heeft ook gevolgen voor je relatie. Je moet je partner meenemen op je pad. Ook de gevolgen voor je uiterlijk kunnen heftig zijn. Ik vind mezelf naakt nu echt niet heel mooi. Dat komt ook minder ter sprake tijdens de trajecten in de ziekenhuizen.

Gaby
Het eerste jaar na de ingreep kon ik flink chagrijnig zijn, dan moest mijn vriend niet in de buurt komen. Hij zei toen regelmatig tegen me dat hij achter mijn keuze stond, maar dat hij die verandering in mijn karakter echt niet fijn vond. Het waren de hormonen, ik kon er weinig aan doen. Ik vind de gevolgen voor mijn lichaam meevallen, alleen mijn armen vind ik niet mooi. Gelukkig heb ik nog borsten. Ik voelde me toen ik zwaar was ook mooi, maar als ik nu foto’s van mezelf zie toen ik nog zwaar was vind ik dat ik mezelf voor de gek heb gehouden.

Levensmotto
Gaby
If you can dream it, you can do it. Daar geloof ik sterk in. En je moet altijd naar je hart luisteren. Eén keer in mijn leven heb ik dat niet gedaan en dat is toen niet goed afgelopen. Het is niet altijd makkelijk om je hart te volgen, maar het is belangrijk. En geniet!

Marie-Josee
Leef niet in hokjes! Bekijk de wereld zo breed mogelijk.

 

foto's: eigen beeld

-Gerelateerde berichten-

Interview met…lotgenoot Thirza

Thirza plaatste op een Facebookgroep een zeer open en eerlijk bericht over haar alcoholverslaving na maagverkleining. Van deze dappere vrouw … Lees meer

Lees verder >

Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu mar … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*