Interview met…Anneloes van Vemde

 

Leeftijd: 31 jaar
Getrouwd en moeder van een zoontje van 2 jaar
Beroep: diëtiste
Woonplaats: Heiloo

Wat is je werkachtergrond?
Ik heb ruime ervaring in de bariatrie. Ik heb 10 jaar bij het Slotervaartziekenhuis gewerkt met bariatrische patiënten en daarvoor werkte ik bij PsyQ met mensen die te kampen hadden met eetstoornissen. Ook heb ik bij Heideheuvel gewerkt, daar worden kinderen behandeld die obesitas hebben. Dat vond ik heel leuk om te doen. Bij het Slotervaart was het super om te werken. Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis was dan ook erg rot om mee te maken. Gelukkig heb ik per 1 februari een nieuwe baan, als diëtiste bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Je hebt een prachtige site opgezet, www.wlsrecepten.nl. Waarom heb je deze site in het leven geroepen?
Met de website ben ik lang bezig geweest. Ik wilde zo’n zes jaar geleden al een kookboek uitbrengen en dat is er toch niet van gekomen. Uiteindelijk heb ik mijn plannen naar het oprichten van een website omgeturnd. Een website kun je steeds aanpassen en je kunt veel mensen bereiken. Ik vind het heel leuk om met de site bezig te zijn. Koken is namelijk een enorme passie van me en in het ontwikkelen van recepten voor de site kan ik een hoop creativiteit kwijt. Je moet de recepten aanpassen naar de bariatrische patiënt. Ik let op het vermijden van teveel suikers, probeer de portiegrootte aan te passen en te letten op het toevoegen van groente en fruit en uiteraard te zorgen dat de recepten eiwitrijk zijn. Fotograferen is ook echt mijn nieuwe hobby geworden. De fotografie voor de site doe ik allemaal zelf. Zo langzamerhand groeien we bijna uit ons huis door alle benodigde attributen, zoals lampen en reflectoren.
Ik ben met de site begonnen omdat ik in de spreekkamer regelmatig vragen kreeg over geschikte recepten. Zoals van een dame die zocht naar houdbare tussendoortjes die ze mee kon nemen naar haar opleiding. Mensen willen weten wat ze kunnen eten en waar ze geschikte recepten kunnen vinden. Ik vind het heel leuk om daarin te adviseren, maar helaas is de tijd tijdens een consult te kort voor al mijn adviezen. Ik zou zo een uur erover vol kunnen praten. Mensen blijven na de maagverkleining weleens hangen in steeds dezelfde keuzes, zoals de cracker met kaas. Of een eitje tussendoor. Niets mis mee. Maar er is zoveel meer mogelijk! Ik ben zelf niet zo’n voorstander van het regelmatig gebruik van eiwitpoeder, aangezien je met gewone voeding je ook prima aan je eiwitbehoefte kunt komen. Daarnaast ben ik de site begonnen omdat ik heb gemerkt dat er online heel veel informatie over maagverkleiningen is geplaatst die niet klopt. Klachten worden soms zo breed uitgemeten terwijl misschien maar 1 procent van de geopereerden er daadwerkelijk last van krijgt. Dat kan mensen die bang zijn voor de operatie behoorlijk beïnvloeden.

Wat is leuk aan werken met de bariatrische doelgroep en wat is minder?
Wat ik leuk vind is de diversiteit in het werk. Het kan heel goed gaan met de geopereerden, maar er zijn ook mensen die last krijgen van complicaties. Dat, hoe vervelend het ook is voor die mensen, vormt voor mij als diëtiste een uitdaging om ze zo goed mogelijk te helpen op voedingsgebied. Ik heb gezien dat mensen met sondevoeding naar huis gingen omdat ze onvoldoende aan voeding en vocht binnen konden krijgen. Die complicaties zorgen ervoor dat ik heel creatief moet zijn met mijn adviezen en dat maakt mijn vak heel leuk. Wat het soms minder leuk maakt is dat mensen regelmatig weerstand hebben tegen de diëtiste. Die weerstand is vaak iets dat ze in de loop der jaren hebben opgebouwd en ik begrijp dat ergens ook wel, maar ik hoop na de maagverkleining met diegene een andere behandelrelatie aan te gaan. Ik ben er om diegene te helpen, niet om op de vingers te tikken. Het allerlastigste is wanneer iemand het probleem bij mij neerlegt en niet naar zijn of haar eigen rol wil kijken in het geheel. Wanneer ze bijvoorbeeld helemaal geen idee hebben waarom ze zijn aangekomen. Natuurlijk spelen er allerlei factoren een rol bij het te zwaar worden, maar wat en hoeveel je eet speelt de grootste rol. Het gaat uiteindelijk om de energiebalans. Als mensen dat niet willen inzien, is dat voor mij heel lastig werken. Natuurlijk realiseren mensen het soms echt niet, waarom ze te zwaar zijn. Ik zou het mooi vinden als er tijdens het maagverkleiningstraject meer aandacht wordt gegeven aan de eigen verantwoordelijkheid, dat mensen inzien dat ze zelf grotendeels verantwoordelijk zijn voor een geslaagd traject. Tijdens de screening zou daar al aandacht voor moeten zijn, want dat bepaalt of er een goed resultaat wordt behaald.

Zou je je naasten een maagverkleining adviseren?
Wanneer ik iemand jarenlang zie worstelen met z’n gewicht en het lukt maar niet om blijvend af te vallen, zou ik ze een maagverkleining wel aanraden ja. Tenzij ik weet dat iemand een eetstoornis of een verslavingsprobleem heeft. Ik zie natuurlijk probeemgevallen in mijn spreekkamer, maar ik heb zoveel positieve verhalen gehoord van geopereerden.

Grootste misverstand over dik zijn en maagverkleiningen?
Dat mensen denken van ‘je moet gewoon minder eten en meer bewegen’ en dat dat dé oplossing is, dat is een groot misverstand. Zeker. Ik denk wel dat die gedachte steeds minder wordt. Ik heb laatst een bericht online gedeeld over dat het ondergaan van een maagverkleining niet kiezen voor de makkelijke weg inhoudt en daar kreeg ik al bijzondere reacties op. Er is een populatie in Nederland die er nooit anders over zal gaan denken, maar ik denk dat er wel meer begrip zal komen. Ik ken bijvoorbeeld een tweeling die in precies dezelfde omstandigheden is opgegroeid. De ene is erg slank en kan alles eten en de andere moet echt vechten tegen de kilo’s. Dat is al zo’n verschil.

Gouden tip voor mensen die het traject ingaan?
Op de lange termijn is bewegen erg belangrijk, ook om voorkomen dat je meer aankomt dan verwacht. Weer gaan diëten is echt geen goed idee en zeker niet met shakes of andere lijnproducten. In het voortraject, zoals jij ook schrijft in je boek, is het van groot belang om eerlijk te zijn tegen de zorgverleners. Dat is cruciaal. Als je dat in de beginperiode niet bent, kunnen we je daarna minder goed helpen. Wees eerlijk over je valkuilen. Het maakt je bijvoorbeeld niet minder geschikt als je vertelt dat je teveel eet. Zonder eerlijkheid doe je jezelf tekort. Niemand gaat je veroordelen. En ja, wij hebben alles al wel een keer gehoord in de spreekkamer.

Broodje aapverhaal over frikandellen in de blender tijdens de vloeibare fase na de operatie?
Nou nee, het gebeurt echt! Ik heb mensen gehoord die in mijn spreekkamer vertelden over dat ze bijvoorbeeld pannenkoeken door de blender deden. Of sushi of pizza. Kroketten. Iemand zei dat ze nog een hele bak ijs kon eten. Dat iets kan, betekent niet dat je het zou moeten doen. Ik snap dat je op een gegeven moment een beetje gaat kijken wat je kunt eten en in welke hoeveelheden, je moet leren omgaan met je maagverkleining. Maar sommige dingen, zoals het eten van een hele bak ijs, zou je beter niet moeten gaan proberen.

Nooit meer lijnen?
Ik weet dat we dit zeggen tijdens het voortraject, en dat is ook zo in de zin van dat je na je maagverkleiningsingreep geen calorieën moet gaan tellen of moet gaan shaken, maar het betekent niet dat je alles in elke hoeveelheid kunt blijven of gaan eten. Dit vertellen we ook echt wel tijdens het traject, maar soms blijft alleen die ene zin wat beter hangen dan het overige verhaal over altijd blijven opletten. Dat maakt het weleens lastig. Ik heb vaak mensen in de spreekkamer die ’s ochtends ontbijten met een Modifast shake, maar dat hoeft dus niet meer. Je wil natuurlijk dat mensen het echte lijngerichte gedrag gaan loslaten. Ook zou ik zelf niet heel stellig adviseren dat je helemaal geen suiker meer mag, maar let gewoon op de toegevoegde suikers. We hebben vaak maar drie kwartier voor onze uitleg en die nuancering is dan best lastig om over te brengen.

Begeleiding van mensen met verkleinde maag die weer aankomen?
Dat ga ik nu wel doen bij het NOK, daar zijn we langdurig bij de geopereerden betrokken. Dat vond ik bij het Slotervaart wel eens lastig, dat we daar de patiënten nauwelijks meer terug zagen na de ingreep. Het is pijnlijk wanneer mensen weer heel veel aankomen, want tweede ingrepen na maagverkleining geven vaak maar maximaal 5 tot 10 % afvalresultaat heb ik begrepen. Wil je dan die operatierisico’s wel lopen?

Tot slot de reactie van Anneloes op de volgende vier woorden:

Groente?
Na je maagverkleining zul je niet die geadviseerde 250 gram groente bij je avondmaaltijd naar binnen krijgen, dus probeer vaker op de dag bij je eetmomenten groente te eten.

Sportief?
Ik zou sportiever willen zijn, ik ben lid van een sportschool maar zou vaker moeten gaan. Met mij zoontje ben ik veel aan het fietsen. Een sport die ik enorm leuk vind, heb ik nog niet gevonden.

Lekker?
Ik ben echt een vleeseter. Het is in strijd met wat ik zou willen, want ik wil eigenlijk nauwelijks vlees eten, maar ik vind het zo lekker.

Levensmotto?
Het klinkt wat zwaar, maar een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Dit motto heeft mij heel vaak geholpen. Je kunt ergens enorm tegenop zien, maar je weet niet wat er gaat gebeuren.

Check de site van Anneloes, echt een aanrader! http://www.wlsrecepten.nl

Foto's: Anneloes van Vemde

-Gerelateerde berichten-

Interview met…lotgenoot Thirza

Thirza plaatste op een Facebookgroep een zeer open en eerlijk bericht over haar alcoholverslaving na maagverkleining. Van deze dappere vrouw … Lees meer

Lees verder >

3 tips voor op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Happy holidays? De feestmaand is in volle gang. Inmiddels is de Sint met zijn pakjesboot weer richting Spanje gevaren en heb jij wel of niet … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*