Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu marathons te rennen, maar gehinderd te worden door zijn overtollig vel. Hij riep op hem te helpen met het bij elkaar krijgen van het bedrag voor plastische chirurgie en heeft hiervoor een crowdfundingsactie opgezet. Hier wilde ik meer over horen. Tijd om Roy meer over zichzelf en deze actie te laten vertellen!

Wie ben je?
Mijn naam is Roy Ruijter en ben geboren in 1969 in het mooie Twentse Enschede.
Ik ben 18 jaar getrouwd met mijn lieve vrouw Petra en heb met haar 2 dochters, Joy en Nica.
Momenteel werk ik als taxichauffeur bij een bedrijf in IJmuiden. Mijn grootste hobby is hardlopen en op het moment train ik voor mijn 3e marathon. Deze is op 7 april in Rotterdam. In 2018 heb ik mijn eerste marathon gelopen in Enschede en heb mij eigenlijk direct in geschreven voor de 2e marathon van Eindhoven die ik ook in 2018 heb gelopen. Dit jaar dus de 3e en ik heb er vreselijk veel zin in. Hierdoor is er eigenlijk weinig tijd over voor de andere hobby’s die ik heb. Ik vind wielrennen ook helemaal super, vooral de lange afstanden, 200km en meer is dan ook geen probleem. In 2015 heb ik een maagverkleining gehad en ben mede hierdoor 80kg afgevallen. Het sporten heb ik opgebouwd. Ik ben begonnen met 50 meter in het duin tegen de duinen op te klimmen en heb dit uitgebreid naar marathons rennen.

Overtollig vel en plastische chirurgie
December 2018 heb ik een aanvraag gedaan voor een buikwandcorrectie, maar deze is afgewezen door de zorgverzekeraar. Ook na enkele bezwaarschriften en telefoontjes met de ziekenkosten verzekeraar vergoeden zij de operatie niet. Ik heb dus in 2015 een gastric bypass gehad en ben hierdoor 80kg afgevallen, je kunt je voorstellen dat je dan wel wat huidoverschot hebt. Nu is het zo dat ik dit huidoverschot door veel te sporten behoorlijk heb weten te reduceren en ik schaam mij er ook niet voor, echter heb ik er wel veel last van tijdens het sporten. Ik zeg altijd, als ik te snel de bocht om ga zit mijn navel op mijn rug. Ook is mijn navel eigenlijk altijd ontstoken. DNa de zoveelste afwijzing heb ik besloten om een crowdfundingactie te starten om een grote buikwandcorrectie te kunnen gaan betalen. Deze gaat zo ongeveer €6000,00 kosten. Ik hoop met deze actie het geld bij elkaar te krijgen. Ik vind het echt belachelijk dat dit op deze manier moet en eigenlijk word ik nu gestraft voor het feit dat ik zoveel afgevallen ben. Ik snap niet dat een verzekering dan wel een gastric bypass betaalt, zodat je je leefstijl kunt veranderen om vervolgens gezonder te leven en zo minder onkosten maakt voor de verzekering, maar tegelijkertijd een buikwandcorrectie weer weigert te vergoeden in veel gevallen omdat het te duur zou zijn. En jij maar met de vellen blijft zitten waar je dan weer last van hebt. Ik ben van mening dat als je ja zegt tegen het vergoeden van een maagverkleiningsingreep, je ook moet kijken naar de patiënt zelf. Blijft hij stabiel, heeft degene een gezond BMI, heeft degene last van kwaaltjes veroorzaakt door vel overschot en heeft hij/zij haar levensstijl veranderd? Nu wordt er achter een bureau beslist over wel of niet een buikwandcorrectie te vergoeden zonder de patiënt te kennen.

Gevolgen huidoverschot voor het dagelijkse leven
Gelukkig heb ik niet erg veel overschot, maar het is zoals gezegd wel pijnlijk met het sporten. Het beperkt je zeker wel in je vrijheid om lekker bezig te zijn. Ik schaam mij echt niet voor het overschot en ga ook gewoon naar de sauna, dus cosmetisch gezien maakt het mij niet zo heel veel uit. Al krijg je soms wel vragen van ‘hoe komen die vellen daar?’ Of ‘Ben je zo veel afgevallen?’ Dan word je het uitleggen soms wel eens zat. Met sporten daarentegen baal ik enorm omdat ik twee a drie compressieshirts over elkaar moet dragen om de boel op zijn plek te houden.

Je leven voor en na je gbp?
Hoe ik terugkijk op mijn leven voor en na het afvallen? Tja dat is lastig, vroeger kon ik niet zo veel. Ik had erg veel last van de warmte in de zomer, niet met mijn dochters in attracties in pretparken of kermis, geen puf en zin om iets te ondernemen, geen leuke kleding want dat is er niet echt, xxxxl is echt groot en als je wat leuks ziet is het niet te betalen. Nu onderneem ik veel meer en doe veel leuke dingen met mijn meiden, wandel veel en doe elke dag aan sport. Kleding is geen probleem meer en ik geniet weer van elke dag. Wat mij nog het ergste opvalt is het feit dat ik nu merk dat ik - toen ik nog 160 kilo woog - vaak niet serieus genomen werd. Ik ben van mening dat dikke mensen nog steeds gediscrimineerd worden en dat mensen veel te snel oordelen wat betref het eetgedrag. Hier heb ik gelukkig nu geen last meer van. Verder ben ik nu heel fanatiek wat betreft het bekijken van de ingrediënten die op een verpakking staan, zo kan ik betere keuzes maken in wat ik wel of niet eet. Vroeger deed ik dit nooit en was mij niet bewust van wat ik nou eigenlijk aan het eten was.

Grootste misverstand over maagverkleiningen?
Dat is dat er nog steeds mensen zijn die denken dat dit de ultieme oplossing is om af te vallen en vergeten dat er zeker heel veel nadelen aan zitten. Ik ben van mening dat je eerst het probleem moet oplossen en dan pas een hulpmiddel, zoals een maagverkleining, moet toepassen. Het grootste probleem zit meestal in je hoofd, waardoor je een eetstoornis gaat ontwikkelen en die is erg lastig om op te lossen. Denk eens aan troosteten, binge eating of andere eetverslavingen. Ook vergeten de mensen met een maagverkleining vaak om te gaan sporten, terwijl bij elke bijeenkomst wordt gezegd dat dit belangrijk is. Helaas vallen heel veel mensen terug wat betreft hun gewicht omdat zij hun eetpatroon en leefstijl niet hebben aangepast. Waarschijnlijk omdat zij denken: ik heb een maagverkleining, dus ik kan niet meer aankomen.

Wat brengt het hardlopen jou?
Hardlopen brengt mij rust en genoegdoening. Tijdens het hardlopen kan ik mijn hoofd leegmaken en krijg ik weer energie voor de rest van de dag. Ook helpt het mij mijn doelen te bereiken en prestaties te verbeteren zodat ik tijden en snelheden kan verbeteren. Verder geniet ik van iedere training en ben ik blij dat ik dit weer kan. Het herinnert mijn aan hoe ik was en hoe ik nu ben.

Levensmotto?
Volo et Valeo (willen is kunnen). Wees trots op wat je hebt bereikt. Al heb je nog duizend meer onvervulde dromen. Zorg dat je af en toe ook kijkt naar hoe ver je bent gekomen.

Dromen voor de toekomst?
Jazeker heb ik nog dromen te vervullen. Ik zou graag nog een keertje een ultraloop doen van 65 kilometer, maar de grootste droom voor mij is om andere mensen met overgewicht te inspireren en motiveren om vooral te gaan bewegen. Je hoeft niet speciaal een marathon te lopen, maar beweging en je eetpatroon aanpassen heeft alleen maar positieve kanten ( dit geldt trouwens ook voor mensen zonder gewichtsprobleem). Ook al lukt dat inspireren maar bij één persoon, dan is mijn missie geslaagd.

Gouden tip voor mensen die het maagverkleiningstraject ingaan?
Zorg dat je alles op orde hebt voordat je aan het traject begint, vooral. Ontken je eetstoornis niet en wees je bewust wat het met je doet en zoek hier hulp bij. Weeg heel goed de voor- en nadelen tegen elkaar af en wees je bewust dat een maagverkleining echt alleen maar een hulpmiddel is en geen oplossing.

Ben je bang weer aan te komen?
Jazeker ben ik bang om weer aan te komen, maar die angst vind ik niet erg. Ik zie het als een uitdaging of misschien zelfs wel als een wedstrijd. Ik tegen mijn eetverslaving. Zolang ik maar een doel heb om naar toe te werken en goede keuzes maak, ga ik het zeker winnen.

Dank Roy, wat een inspiratie ben jij!
Wil je Roy steunen met zijn crowdfundactie, kijk dan op www.doneeractie.nl/donatie-buikwand-correctie/-32769

-Gerelateerde berichten-

Interview met…lotgenoot Thirza

Thirza plaatste op een Facebookgroep een zeer open en eerlijk bericht over haar alcoholverslaving na maagverkleining. Van deze dappere vrouw … Lees meer

Lees verder >

oude gewoonten

Oké, dus mijn zondag verliep heel anders dan gepland. Ik zou namelijk samen met mijn team De Kilometervreters de City Pier City loop gaan re … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*