Het verhaal van…

 

SIMONE

Leeftijd: 28
Single
Woont in: Spijkenisse
Geopereerd: februari 2016, een sleeve operatie

Te volgen via

Instagram http://www.instagram.com/journeybysimone.nl

website: www.journeybysimone.nl

Naast dat Simone een heel gezellige, spontane en slimme dame is bewonder ik haar vanwege haar aanzienlijke sportiviteit. Hoewel voor veel lotgenoten het sporten nog best een laten we zeggen moeizaam ding blijft heeft zij het bewegen volledig omarmd. Inmiddels heeft ze haar eerste marathon gerend en traint ze momenteel voor een nieuw sportgoal: een achtste triatlon. Hoogste tijd om nader kennis te maken met deze powervrouw.

Hoe gaat het met je sinds de operatie?
Het leven met verkleinde maag bevalt me goed, ik voel me een tweede versie van mezelf. Ik ben zeker veranderd na mijn operatie. Vroeger ervoer ik emoties wat matter, alsof er een laag overheen lag. Tegenwoordig beleef ik alles, zowel blijdschap als verdriet, intenser. Ik lach stukken meer.

Hoe is je overgewicht ontstaan en hoe tot de beslissing gekomen om je te laten opereren?
Tot mijn achttiende had ik een gezond gewicht. Daarna gebeurde er een aantal vervelende dingen in mijn privéleven en dat was aanleiding voor mij om troost te zoeken in eten. Ik zat in een negatieve spiraal van eten, lijnen dat niet lang lukte en uit frustratie weer eten. Ik werd steeds zwaarder en uiteindelijk woog ik zo’n 124 kilo. In die tijd studeerde ik aan de hotelschool in Maastricht en ik was in die stad niet happy. Via mijn huisarts ben ik hulp gaan zoeken voor mijn emotie-eten. De behandeling die ik vervolgens heb gekregen heeft mij mentaal goed geholpen. Toen dat traject klaar was voelde ik me goed, maar ik was nog wel te zwaar. Wel lukte het me op een stabiel gewicht te blijven. Ik haalde mijn studie aan de Hotelschool helaas niet en ben weer naar Spijkenisse verhuisd. Toen ik op een gegeven moment last kreeg van mijn longen en ik niet meer ongesteld werd ben ik naar de huisarts gegaan. Hij zei toen tegen me dat ik levensbedreigend overgewicht had. Dat kwam binnen hoor. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om voor de maagverkleining te gaan, hoewel ik altijd fel tegen deze operaties was. Maar ik wilde gezond zijn, ik wilde heel graag kinderen en later oma worden. Ook wist ik dat ik hulp nodig had bij het afvallen. Tot het moment dat ik de operatiekamer werd ingereden heb ik gedacht ‘wat ben ik aan het doen’.

Het herstel van de operatie?
Het gas dat ze in je lichaam spuiten deed enorm pijn bij mijn schouders, het nachtje in het ziekenhuis was pittig en ik heb flink gebruik gemaakt van het morfinepompje. Ik ben gelijk door de gangen gaan lopen omdat ik hoorde dat dat hielp tegen het gas. Water viel na de operatie enorm hard in mijn maag. Ze vertellen je dat van tevoren, maar het is echt zo. De eerste periode na de ingreep verloor ik mijn plezier in eten. Ik voelde me net een baby en at Olvaritpotjes en andere gepureerde dingen. Die twee weken vloeibaar waren lang…
Mijn vriendinnen hebben me flink geholpen na de operatie met boodschappen doen en huishoudelijke klusjes. Ik ging in die twee weken met de stofzuiger aan de gang, daardoor is toen wel één van de wondjes wat opengegaan. Niet zo’n goed plan dus.

Word je anders benaderd nu je bent afgevallen?
Jazeker! Ik merk het vooral aan de mannelijke aandacht. Mijn broer moest behoorlijk wennen aan de aandacht die zijn vrienden opeens hadden voor zijn zusje. Dat was nieuw. Op een avond werd ik tijdens het uitgaan zelfs door mijn broer in mijn billen geknepen die mij van achteren niet had herkend. Op een gegeven moment herkende ik mezelf ook nauwelijks. En constant die aandacht voor mijn gewichtsverlies vond ik lastig.

De nieuwe Simone?
Ik ben anders in het leven gaan staan. Ik heb meer zelfvertrouwen. Wanneer er iets vervelend gebeurde ging ik dat vroeger thuis weg eten, maar nu zeg ik er wat van. Vriendinnen zeggen dat ik een vlottere versie van mezelf ben geworden.

Bang om aan te komen?
Ik ben bang om aan te komen ja, dat zou my biggest nightmare zijn. Je hoort natuurlijk verhalen van mensen die weer aankomen en ik zie het binnen het NOK bij sommige lotgenoten. Ik zou het zo zonde vinden om deze kans te verknallen, ik werk heel hard om de kilo’s eraf te houden. Het hardlopen is voor mij, naast dat ik het supertof vind, belangrijk om op gewicht te blijven.

Hoe ben je zo sportief geworden?
Toen ik in het voortraject bij het NOK zat moest ik een sportief doel stellen voor mezelf. Ik had toen als doel een 10 kilometerloop te doen. Ik ben langzaam gaan trainen. In een tijd dat ik het privé wat lastiger had merkte ik dat het rennen me rust gaf. Ik ging steeds wat meer kilometers rennen en die 10 kilometerloop heb ik gehaald. De marathondroom sluimerde altijd al wel en uiteindelijk heb ik ‘m afgelopen april gelopen in Rotterdam.

Trots op jezelf voor het rennen van een marathon?
Ik was niet direct trots. Die medaille om mijn nek voelde niet op z’n plek eigenlijk. De dagen na de marathon zat ik er behoorlijk doorheen. Je werkt zo’n tijd lang aan het behalen van je doel, dan bereik je het en daarna voelde het leeg. Het was een soort ontlading van die jaren hard vechten tegen de kilo’s en het trainen en alles eigenlijk. Mijn werkgever gaf me alle ruimte om alles een plekje te geven en na een paar weken ging het weer goed met me.

Volgende doel?
Ik stel graag doelen. Elk jaar hang ik een bucketlist op mijn koelkast. Nu train ik voor een achtste triatlon. Volgend jaar wil ik samen met mijn vader de marathon van Rotterdam lopen. Die drive de marathon te rennen kwam ook voort uit bewijsdrang, ik wilde laten zien dat ik zoiets kon behalen. Het doel is nu ook om op mijn blog te schrijven over de weg die ik heb afgelegd.

Gouden tip aan aanstaande lotgenoten?
Onderschat niet dat de gevolgen van je maagverkleining heftig gaan zijn voor je omgeving. En luister naar de adviezen die je in het ziekenhuis worden gegeven en pas ze toe.

Levensmotto?
Het volgende drukt eigenlijk mijn afgelegde pad af en de weg die ik nog heb af te leggen: van minder kilo’s naar meer kilometers.

-Gerelateerde berichten-

Interview met…lotgenoot Thirza

Thirza plaatste op een Facebookgroep een zeer open en eerlijk bericht over haar alcoholverslaving na maagverkleining. Van deze dappere vrouw … Lees meer

Lees verder >

Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu mar … Lees meer

Lees verder >