Facebook
Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus
Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kans maken om het Coronavirus op te pikken na hun maagverkleining en vervolgens ernstig ziek te worden. Dit hangt samen met het idee dat onder lotgenoten heerst dat je weerstand slechter is na een maagverkleining. Maar wat is hier nou van waar? Maken wij meer kans en ís onze weerstand nou slechter dan die van een doorsnee mens?
Laat ik vooropstellen dat ik deze zorgen heel goed begrijp. Ik ben nu al een flink stuk verder, maar de eerste twee jaar na mijn operatie in 2015 vond ik nou niet echt dat mijn gezondheid erop vooruit was gegaan. Van een weliswaar dik persoon, maar nog geen last hebbend van chronische ziekten of klachten samenhangend met mijn obees zijn, ging ik naar iemand die met kleine en grotere issues op gezondheidsgebied te kampen kreeg. Hoewel het snelle afvallen dat eindelijk moeiteloos ging, me elke dag lyrisch blij maakte, voelde ik me regelmatig zo slap als een vaatdoek en erg kwetsbaar. Met de tijd en wat kilo's er bij kwam het vertrouwen in mijn lichaam terug, maar in die begintijd had ik me ook zorgen gemaakt om het Coronavirus.
Ik heb dr. Yair Acherman, bariatrisch chirurg bij het Spaarne Gasthuis, om zijn mening gevraagd op dit punt. Hij vertelde mij het volgende: ‘Het is niet zo dat mensen die een bariatrische ingreep, zoals een sleeve gastrectomie of een gastric bypass, hebben ondergaan een verminderde weerstand hebben en daardoor een hogere kans lopen een infectie met het Coronavirus te krijgen. Dat wil zeggen dat er bij hen geen reden is voor paniek of het aannemen van een ander beleid dan dat dat het RIVM adviseert. Ook mensen die kampen met de meest voorkomende vitaminetekorten, zoals vitamine B12, vitamine D en ijzer, hebben niet direct een verminderde weerstand. Bij de – overigens kleine – groep geopereerden die kampen met serieuze ondervoeding (en vaak hiervoor behandeld worden met bijvoeding via pakjes of sondevoeding) zien we dat zij meer moeite hebben met het ‘wegwerken’ van infecties. Zij zijn kwetsbaarder. Maar echte ondervoeding zien we niet heel vaak na bariatrische chirurgie.’
Het stelt gerust dat wij ons niet meer zorgen hoeven te maken. Wél kun je te maken hebben met bijvoorbeeld diabetes type 2 of bepaald medicijngebruik waardoor je weerstand onder druk staat.
Maar zijn er dingen die je zelf kunt doen om je immuunsysteem te boosten? Hoewel het immuunsysteem ingewikkeld is en onderzoekers nog steeds niet alle ins en outs ervan kennen, lijkt er consensus te bestaan over de effectiviteit van de volgende dingen die je zelf kunt doen.
Kort gezegd: niet roken, eet gezond (en daar hoort voor ons geopereerden ook het slikken van je vitamines bij), beweeg voldoende, ontspan, drink geen alcohol, voldoende slapen en probeer chronische stress te vermijden of in ieder geval te verminderen.
En oh ja, nog even een toegift van deze doktersassistente in spe. Even over dat handen wassen he. Doe het lang genoeg en verwijder je sieradencollectie van ringen, armbanden en horloge wanneer je wast, want wat hier allemaal achter kan blijven hangen…
Ik wens iedereen vooral veel gezondheid toe, want zo’n rondwarend nieuw virus drukt iedereen wel weer met de neus op de feiten. Onze gezondheid is het meest waardevolle dat we hebben. Treat it well, mensen.
Met dank aan dr. Yair Acherman
Overige bron: artikel ‘How to boost your immune system’, Harvard Medical School, geraadpleegd via www.health.harvard.edu/staying-healthy
Beeld: Unsplash
-Gerelateerde berichten-

