quarantaine

En dan vertraagt de wereld. Gedwongen door het Coronavirus. De consequenties van het woekerende virus zijn vergaand.

De quarantaine en de maatregelen die in de zorg worden genomen, kunnen ook voor mensen met maagverkleining of voor diegenen die met hun traject gestart waren, gevolgen hebben. Misschien zijn je groepsbijeenkomsten afgezegd, vervalt je controle-afspraak, is het niet mogelijk bloed te prikken om je waardes te controleren of maak je je zorgen om je weerstand en je vatbaarheid voor het virus na je operatie. Lastig en onzeker, ik begrijp het.

En het lijkt me een zure appel voor de aanstaande geopereerden wiens maagverkleiningsingreep wordt uitgesteld zonder zicht op een nieuwe datum. Meer dan logisch natuurlijk dat dit nu noodzakelijk is, maar je leeft toch vol spanning naar dit moment toe en dan kan de gedwongen uitstel moeilijk zijn. Mogelijk ben je met veel pijn en moeite de vereiste kilo’s afgevallen, denk je dat ze er nu weer bijkomen en dat daarmee je operatiedatum nóg verder weg komt te liggen. Of misschien ben je al geopereerd en vrees je het thuiszitten. Omdat je bang bent dat je aankomt door meer te eten of omdat je minder kunt bewegen. Na de ingreep ontwikkelen we vaak een vaste routine qua eten en beweging die ons steun geeft en voelt het naar deze gedwongen te moeten loslaten. I hear you!

Ik moet bekennen dat de eerste dagen quarantaine me zwaar vielen. De tijdelijke opsluiting gaat niet zo lekker samen met een paar van mijn minder fraaie eigenschappen (en ja, ik heb er zeker meer): ik ben ongeduldig van aard, kan minder goed tegen onzekerheid, wil graag dingen plannen en moet soms écht even alleen zijn. Voelt u ‘m al, in deze zeer onzekere tijd, waarin alles langzaam gaat, weinig valt te regelen en man en kind (hoe leuk ze ook zijn) 24 uur in je directe nabijheid zijn? Maar ik heb me inmiddels er redelijk aan overgegeven, het is wat het is. Ik ben dankbaar dat ik en mijn gezin gezond zijn, dat we elkaar hebben. Ik heb absoluut helemaal niets te klagen. En met stiekem een rekenmachine op schoot sla ik me ook wel door het thuisschoolgebeuren van mijn zoon heen.

Wij kunnen aan een aantal omstandigheden niets veranderen, maar lieve mensen met (aanstaande) verkleinde maag, wij beslissen hoe we nu omgaan met deze periode. Je kunt bijvoorbeeld zelf van alles doen (of laten) om de kilo’s er niet aan te laten vliegen. Zelf begin ik de dag met een stukje hardlopen of een workout en ’s avonds wandel ik met muziek in de oren. Even alleen, heerlijk. Op internet zijn ontzettend veel workouts te vinden wanneer je inspiratie nodig hebt. Of pak de fiets (zolang het nog mag) en rijd de zorgen uit je hoofd.

Weet ook dat 80 % van het afvallen om voeding draait en niet om beweging. Dus als jij goed op je voeding blijft letten, zul je niet zo snel aankomen nu je deze weken niet naar de sportschool kunt gaan. Misschien kun jij in deze periode op zoek gaan naar gezonde recepten en je tot een ware fitchef ontwikkelen.

Wanneer je voor de ingreep zit en je geplande afspraken of je operatiedatum is gecanceld, gebruik dan deze periode om te lezen over maagverkleiningen, gezonde voeding en beweging. Ga aan de slag met het ontwikkelen van gewoontes die je na de operatie gaan helpen. Leer jezelf aan eten en drinken te scheiden, langzaam te eten, verklein je porties. Echt, het is rot die uitstel, maar laat het je niet uit het veld slaan. Grijp de regie waar mogelijk terug.

En heb je het lastig op het mentale vlak, zoek steun bij lotgenoten en plan bijvoorbeeld een digitale koffiedate. Lekker achter skype met een bakkie, even kletsen. Je kunt zelfs je huispak aanhouden, hoe fijn. Op Social Mediavlak is Floor van der Steen (https://www.instagram.com/floorvandersteen.nl/) een topper om op dit gebied te volgen. Ze geeft veel tips op het mentale vlak.
Dus hang in there, mensen, het leven met (morbide) obesitas heeft ons al uitgedaagd en sterk gemaakt, we kunnen dit.

Laat weten wat jij doet om gezond te blijven tijdens deze weken van quarantaine en laten we elkaar inspireren en steunen. #staystrongbariatrievrienden

-Gerelateerde berichten-

Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus

Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kan … Lees meer

Lees verder >

Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu mar … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*