Slaap is belangrijk!

Hoe zit het met jou? Slaap je goed? Haal jij minimaal zeven uur per nacht aan slaap en spring je fluitend uit bed als de wekker gaat? Klaar om de dag te beginnen? Of ben je meer zoals ik. Dat je regelmatig ’s nachts naar het plafond ligt te turen, de gedachtenstroom in je hoofd niet uit kan zetten en ’s ochtends wakker wordt met maar één dringende behoefte…KOFFIE! Oh ja, en nog drie uur extra in bed blijven liggen graag.

Belang van voldoende slaap

Dat we goed slapen is belangrijk. Tijdens de slaap komen je lichaam en geest tot rust en herstelt je lichaam zich. Wanneer we te weinig slapen voelen we ons niet goed. Eén keer een nachtje slechter slapen is nog te doen, maar wanneer je structureel te weinig slaapt of de slaap onderbroken is, ga je je uitgeput voelen. Slaaptekorten zorgen voor een hele hoop problemen, waaronder aantasting van het geheugen, concentratievermogen en reactiesnelheid. Zeer van belang dus, om te zorgen voor een goede nachtrust.

Slaapapneu

Het kan goed zijn dat de kwaliteit van je slaap vóór de maagverkleining, wanneer je nog flink te zwaar bent, nou niet echt je dat is. Veel mensen met (morbide) obesitas lijden aan slaapapneu. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Wanneer er meer dan vijf stilstanden per uur zijn wordt er van een slaapapneusyndroom gesproken. Je kunt je voorstellen dat deze ademstilstanden de kwaliteit van het slapen niet ten goede komen. De ademstilstanden kunnen zorgen voor onderbroken slaap, waardoor men behoorlijk vermoeid raakt en niet uitgerust raakt. Overgewicht is één van de oorzaken van één van de vormen van slaapapneu. Wanneer mensen afvallen zal de slaapapneu afnemen. Uit onderzoek blijkt dat bij zo’n 64 % van de geopereerden de slaapapneu verbetert.

Spanning

Het kan ook zijn dat je voor de maagverkleining om andere redenen wakker ligt. Misschien dat je voor de ingreep je zorgen maakt over de aanstaande operatie en houdt dat volle hoofd je uit de slaap. Helemaal logisch dat je maalt, maar komt goed. Probeer te ontspannen. Het kan helpen eventuele zorgen regelmatig van je af te schrijven. Wanneer je zoveel mogelijk goed uitgerust de operatie ingaat zul je je sneller beter voelen na de ingreep.

Goede nachtrust na de maagverkleining

Ook na je maagverkleining is het werken aan een goede slaapkwaliteit van belang. Voldoende slapen help namelijk om je gewichtsverlies te behouden. Chronisch slaapgebrek heeft mogelijk een negatief effect op je hormoonhuishouding, waardoor je in gewicht aan kan komen, terwijl je niet meer of anders bent gaan eten. Kort slapen zorgt er ook voor dat je meer trek hebt en in een cirkel kan belanden van meer eten van ongezondere dingen die juist weer de trek in die ongezonde zaken aanwakkeren. Zonde van je harde werken na je maagverkleining als je om deze reden gaat aankomen. Tuurlijk, een nachtje doorhalen helemaal niet erg. Voor bijvoorbeeld die vroege Easyjetvlucht vanaf Schiphol, maar structureel te weinig slapen is niet goed. Maak van je slaap dus ook een prioriteit. Het hoort erbij, net als het dagelijks nemen van je multivitaminen, je eiwitten nemen en bewegen.

Tips voor een goede nachtrust

1. Doe zo’n twee uur voordat je gaat slapen de schermen uit. Dus niet meer op je mobiel en je tablet kijken. Het blauwe licht van je mobiel of de I-pad kan je slaap verstoren.
2. Stop met het drinken van cafeïne-houdende dranken vanaf 16:00 uur (let op: zwarte thee bevat ook een vorm van cafeïne).
3. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta om ongeveer dezelfde tijd op.
4. Zorg voor een donkere, goed geventileerde en koele slaapkamer.
5. Probeer eens een meditatie oefening voor het slapen gaan om je te helpen ontspannend (bijvoorbeeld via een meditatie-app op je telefoon zoals Headspace).
6. Zorg dat je overdag voldoende daglicht krijgt. Dit zorgt voor een betere nachtrust door de aanmaak van melatonine in de avond waardoor je makkelijker in slaap valt.

Bronnen: www.dica.nl (jaarrapportage 2016), www.apneuvereniging.nl, onderzoek Capers P.L. et al, ‘A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the impact of sleep duration on adiposity and components of energy balance’, geraadpleegd op www.onlinelibrary.wiley.com

-Gerelateerde berichten-

quarantaine

En dan vertraagt de wereld. Gedwongen door het Coronavirus. De consequenties van het woekerende virus zijn vergaand. De quarantaine en de ma … Lees meer

Lees verder >

Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus

Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kan … Lees meer

Lees verder >

2 reacties op "Slaap is belangrijk!"

  1. Hoe combineer ik punt 1 & 5 van de tips bij je blog over het belang van genoeg goede nachtrust 😉

    1. Haha, goeie! Maar beide tips helpen, ik weet het uit ervaring. Ik zet ‘m dan snel alleen even aan voor Headspace, snel je ogen dicht en ontspannen. Vaak slaap ik dan al voordat de meditatie is afgelopen.

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*