Sport en ik; nog geen gelukkige combinatie

Ik weet het, echt, je hoeft mij niets te vertellen over het belang van sport. Want sport is goed voor ons, op zoveel verschillende manieren. Voor ons lichaam en onze geest.

Als je mijn boek hebt gelezen weet je dat ik geen enkele sportieve aanleg heb. Na mijn maagverkleining ben ik absoluut actiever geworden. Voor de operatie probeerde ik iemand voor mijn karretje te spannen wanneer ik iets moest pakken dat een trap hoger lag. Of om thee te zetten (met een koekje erbij graag) zodat ik de bank kon blijven hangen. Hoopte ik dat er bij uitjes een museum op het programma stond in plaats van een workshop Afrikaans dansen. Dat is nu anders. Ik ren fluitend drie keer de trap op en af, wandel vaak en graag, fiets naar mijn werk en zet altijd zelf thee tijdens House of Cards. Maar dat echte sporten? Met zweet, spieropbouw en trainingsschema’s enzo? Nope, incidenteel een les yoga, pilates of Zumba en dat was het wel zo’n beetje.

Het is geen excuus, maar in mijn gezin speelde sport nooit een rol van betekenis. Er werd niet naar sport gekeken en al helemaal niet aan sport gedaan. Als kind heb ik allerlei sporten (mogen) proberen. Van paardrijden, totdat ik mezelf een hersenschudding viel, tot aan volleybal. Ook geen succes.

Je hebt vast in alle damesbladen gelezen dat ‘je een sport moet doen die je leuk vindt’. Wat ik echt leuk vind is dansen. Laatst heb ik mijn stoute schoenen aangetroffen en ben naar een klasje streetdance/hip hopachtig gegaan. Dat er alleen maar twintigjarigen met laaghangende joggingbroeken stonden had al een waarschuwing kunnen zijn. De energieke dansmeester had nog niet op de play-knop van de muziek gedrukt of iedereen spinde al synchroon op de grond rond terwijl ik me voorzichtig op mijn knieën liet zakken. Ik heb moeten toegeven dat ik met mijn 43 te oud ben voor sommige dingen. Tenzij iemand een danceklas weet voor veertigers? Let me know! Maar laat dat ‘doe een sport die je leuk vindt’ geen excuus worden om helemaal niets te doen. Niet iedereen is een sportliefhebber.

Zo’n 10 maanden na mijn gastric bypass was ik met een groepje rustig gaan trainen voor een 5 kilometerrun. Dat ik dat kon, dat rennen, was zo’n ontzettende winst uit het afvallen. Nog leuker dan shoppen bij de Zara! Het waren maar een paar minuten aaneengesloten joggen maar toch. Helaas sloegen de hypoglycemieklachten (kort gezegd: lage bloedsuiker, complicatie van mijn gastric bypassingreep) me uit het niets om de oren en durfde ik toen niet verder te gaan met rennen, aangezien sporten de bloedsuiker nog verder kan verlagen en ik me wekenlang behoorlijk beroerd voelde. Inmiddels heb ik de hypoglycemieklachten meestal goed onder controle door op mijn voeding te letten. Het rennen van een loop staat nog altijd hoog op mijn bucketlijst.

Ik weet dat bewegen/sporten belangrijk is voor ons, mensen met verkleinde maag. Om gezond te blijven, maar ook om te voorkomen dat je (teveel) in gewicht aankomt. Nu ik ruim drie jaar na mijn operatiedatum ben aangekomen, merk ik dat het aankomen op de loer ligt. Wanneer ik ietsjes meer eet, zie ik het getal op de weegschaal omhoog kruipen. Ik weet dat dat normaal is, dat aankomen na maagverkleining, maar een beangstigend proces vind ik het wel. En ik wil niet meer lui zijn, dat bankhangen hoeft niet elke avond. 2019, en met alvast een mooi beginnetje leggen in 2018, wordt het jaar waarin ik – op mijn eigen manier – sportief ga worden. Eindelijk eens regelmatig ga sporten. Die spierkracht in mijn slappe armpjes verbeter. Omdat ik het mezelf verplicht ben, voor mijn gezondheid. Voor mezelf… Who’s with me?

BE STRONGER THAN YOUR EXCUSES

-Gerelateerde berichten-

Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu mar … Lees meer

Lees verder >

De hardnekkige dieetmindset

Na je maagverkleining hoef je niet meer te lijnen, in ieder geval niet als je onder lijnen de diëten verstaat die in deze tijd van het jaar … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*