Stop met vergelijken

De meetlat van een ander

Mijn traject voor en na de maagverkleining was een individueel traject. Dat vind ik weleens jammer. Veel ziekenhuizen kennen een groepstraject waarbij je vaak fijn contact opbouwt met lotgenoten. Dan kun je ervaringen delen en heb je steun aan elkaar lijkt me. Het enige nadeel schuilt - denk ik - in het volgende. Dat we onze eigen afvalweg nogal eens vergelijken met het pad van anderen. We vragen ons na de ingreep regelmatig af of we wel genoeg afvallen. Gaat het snel genoeg? Is de periode van stilstand wel normaal? Gek kunnen we onszelf maken met het grote vergelijken. Wanneer je in een groep zit met mensen die op ongeveer hetzelfde moment geopereerd zijn is het wel erg verleidelijk om je eigen resultaten tegen de resultaten van je groepsgenoten aan te houden. Misschien voelt het goed wanneer je het beter doet dan sommige groepsgenoten, maar als de meerderheid je voorbij streeft met het kilo’s knallen, kan dat behoorlijk onzeker maken.

Onzekerheid in de spreekkamer
Toen ik mijn boek ‘Een maagverkleining, en dan?’ aan het schrijven was mocht ik een ochtend meelopen met de poli van dr. Biter. De vraag die eigenlijk tijdens elke nacontrole zo’n tien weken na de maagverkleining terug kwam was: ‘Ben ik wel genoeg afgevallen?’. Dr. Biter probeerde de patiënten gerust te stellen en zei dat hij het veel belangrijker vond hoe het met iemand ging dan hoeveel kilo er precies af was. Mocht jij je onzeker voelen over de snelheid van het afvallen, weet dan dat veel lotgenoten dit hebben.

Don’t let comparison steal your joy
Het is zonde wanneer je jezelf teveel gaat vergelijken met andere lotgenoten. We zijn allemaal zo verschillend. Qua leeftijd, startgewicht, gezondheid, medicijngebruik. Al eerder een maagband gehad of eerste ingreep. Al dit soort zaken spelen een rol bij de snelheid van afvallen. Laat het je niet onzeker maken dat jij misschien wat minder snel gaat dan je groepsgenoten. Jij komt er wel. Concentreer je op je eigen pad. Helemaal zonde is het wanneer je je blijdschap verliest bij het afvallen. Elke kilo minder is reden voor een feestje. Hanteer je eigen meetlat. Niet die van een ander.

-Gerelateerde berichten-

Interview met…lotgenoot Roy

Laatst zag ik op mijn LinkedIn pagina een bericht voorbij komen. Van Roy. Roy schreef veel te zijn afgevallen na een maagverkleining, nu mar … Lees meer

Lees verder >

Eerst denken, dan spuien

Het viel me laatst weer op. Ik las de reacties op Social Media over een uitzending van RTL Late Night waarin dr. De Brauw, bariatrisch chiru … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*