Vraag het de expert #deel 2

Deze keer is de beurt aan dr. Jan Apers, werkzaam als (bariatrisch) chirurg bij het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ik heb hem een vraag mogen voorleggen die ik regelmatig voorbij heb zien komen op de Facebookgroepen.

Namelijk: kunnen wij - in het algemeen gesproken want er zijn natuurlijk altijd individuele uitzonderingsgevallen - na een maagverkleining nog bloeddonor zijn?

Zijn antwoord op deze vraag is kort en bondig:

Dr. Apers: "Het antwoord hierop is simpel en is ja. Een maagverkleining heeft geen invloed op bloedcellen of hun typering, en heeft daarom ook geen invloed op een eventueel bloeddonorschap. Wel kan een maagverkleining bloedarmoede veroorzaken, en daarom dien je het tevoren met je arts (internist of chirurg) te bespreken als je bloeddonor wilt worden. Dan kan je bloedgehalte nog worden gecontroleerd.
Als je interesse hebt om (weer) bloeddonor te worden na je maagverkleinging kun je informatie opzoeken op www.sanquin.nl."

De vraag die ik hem voorlegde bracht dr. Apers nog tot verder denken, namelijk of mensen met obesitas bloed- of orgaandonor kunnen zijn?

Dr Apers: "De vraag is ook interessant of mensen met obesitas bloed- of orgaandonor kunnen zijn. Het hebben van obesitas heeft namelijk een negatieve invloed op het functioneren van de lever en nieren bijvoorbeeld, en heeft ook een negatieve invloed op uitkomsten van orgaantransplantaties. Maar het hebben van obesitas is officieel geen contra-indicatie: een maagverkleining heeft alleen maar positieve invloed op orgaan functioneren.
Hieronder zijn contra-indicaties opgesomd waarbij je geen donor kunt zijn:
- overleden aan een onbekende doodsoorzaak;
- onbehandelde sepsis (bloedvergiftiging);
- maligniteiten (kanker), met uitzondering van enkele primaire, niet-uitgezaaide hersentumoren en indien de voorgeschiedenis een curatief behandelde maligniteit vermeldt;
- actieve virale infectie met rabiës, herpes zoster, rubella of hiv;
- actieve tuberculose.

Er zijn wel leeftijdsgrenzen verbonden aan orgaandonatie, en je kunt je voorstellen dat obesitas op zijn minst de biologische leeftijd van een orgaan veroudert, maar ook hier is geen officieel standpunt in.

Op zich interessant is dat leververvetting nu de belangrijkste oorzaak is of wordt voor de noodzaak tot levertransplantaties; vaak zijn de nieuwe transplantatielevers al na enkele jaren niet meer goed wanneer iemand obesitas heeft. Dit vraagt om een andere aanpak: voorkomen dat leververvetting cirrose (waarbij gezond leverweefsel wordt omgezet in littekenweefsel) wordt of eerder een bariatrische operatie uitvoeren, zodat de gastvrouw of -heer weer gezond wordt voordat zij of hij een nieuwe lever krijgt.

Diabetes en obesitas hebben een negatieve invloed op de nierfunctie: soms is het zo erg dat een patiënt moet dialyseren of zelfs een niertransplantatie moet ondergaan: dit kan soms worden voorkomen door een maagverkleining of bariatrische operatie."

 

Veel dank dr. Apers!

Dus indien je bloed wilt doneren, laat in overleg met je internist of chirurg je waarden controleren en indien in orde lijkt er niets tegen. Mooi om dit te kunnen doen. Zelf ben ik overtuigd drager van het donorcodicil, ik wil na mijn dood graag orgaandonor zijn. Dat ik, door het afstaan van organen, na mijn dood anderen kan helpen langer te leven of een betere kwaliteit van leven te krijgen, vind ik het enige troostende aan de dood. Uit het verhaal van dr. Apers haal ik dat ik door het ondergaan van mijn maagverkleining mogelijk de kans groter heb gemaakt dat ze nog iets van bruikbare organen uit mijn lijf kunnen halen. Raar misschien, maar dat vind ik eigenlijk een heel fijne gedachte.

 

-Gerelateerde berichten-

Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus

Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kan … Lees meer

Lees verder >

Stoppen met vechten tegen de kilo’s?

Ik las gisteren deze column van wetenschapsjournalist Asha ten Broeke. Ik heb eerdere stukken van haar gelezen die ik erg goed vond. Ook vin … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*