#vraag het de expert – deel 3

Slaapproblemen na een maagverkleining, ik hoor regelmatig van lotgenoten dat ze na hun maagverkleining slechter slapen. Aanleiding om dr. Victor Gerdes, werkzaam als internist bij het Spaarne Gasthuis (afdeling obesitas) de volgende vraag voor te leggen:

Komen slaapproblemen vaker voor na een maagverkleining?

Dr. Gerdes:

Voor de operatie kampen veel mensen met ernstig overgewicht met slaapproblemen. Met name slaap apnoe komt veel voor (obstructief slaap apnoe syndroom, OSAS) waarbij door ademstops en zuurstofdalingen de kwaliteit van de slaap veel slechter is dan bij mensen zonder dit syndroom. Anderen slapen matig door andere oorzaken zoals stress en piekeren of door bepaalde medicijnen.

Als mensen door de maagverkleining eenmaal veel afgevallen zijn verbetert vaak het slaappatroon. Met name nemen de apnoes af, soms verdwijnen ze zelfs helemaal. Gemiddeld verbeteren mensen mentaal ook door de resultaten van de operatie.

Echter, die verbetering is er niet voor iedereen. Mensen met veel buikpijnen of hypoglykemie (kort gezegd: lage bloedsuiker) kunnen daardoor ook weer vaker in de slaap gestoord worden. Soms is dat alleen onbewust, merkt iemand alleen dat zij of hij na te weinig uren slaap weer wakker wordt. Bij mensen die erg veel zijn afgevallen en maar erg kleine porties kunnen nemen bij een eetmoment is goede planning van de eetmomenten van belang. Goed spreiden en het laatste eetmoment zo laat mogelijk nemen kan dan helpen. Maar ook bij een succesvolle maagverkleiningsoperatie kunnen er op termijn nieuwe zorgen komen, het leven gaat door, die net als voor de operatie de kwaliteit van de slaap kunnen verstoren. Als de slaap te lang een probleem is, is het raadzaam dat met je arts door te nemen.

Veel dank voor de toelichting dr. Gerdes!

Wanneer je slaapproblemen ervaart, bijvoorbeeld moeilijk inslaapt of vaak wakker wordt, kan het dus aan je maagverkleiningsingreep liggen, maar dat hoeft niet. Mochten de slaapproblemen aanhouden, bespreek dit dan met een arts.

-Gerelateerde berichten-

Hebben wij meer kans op besmetting met het Coronavirus

Ik lees op verschillende Facebookgroepen voor mensen met een verkleinde maag bezorgde berichten. Van mensen die zich afvragen of ze meer kan … Lees meer

Lees verder >

Stoppen met vechten tegen de kilo’s?

Ik las gisteren deze column van wetenschapsjournalist Asha ten Broeke. Ik heb eerdere stukken van haar gelezen die ik erg goed vond. Ook vin … Lees meer

Lees verder >

Een reactie op "#vraag het de expert – deel 3"

 1. goedemiddag Bibian,
  wellicht herinner je onze korte ontmoeting nog in Amsterdam toen we beiden deelnamen aan de bijeenkomst om komen (starten) met het in kaart brengen van parameters voor het inzichtelijk maken van kwaliteit van leven bij obesitas.
  Voor mij is er nadien een “wereld open gegaan”, mijn hoofd heeft daar ook nog niet stilgestaan! En inmiddels ben ik een aantal inzichten rijker!
  De ontmoeting met jou resulteerde in het opzoeken van je boek maar bracht me ook bij maison kiwi, wat een eyeopener. Eerlijk gezegd dacht ik nu inmiddels 15maanden na mijn bariatrische ingreep en afronding van het natraject bij de NOK toe te zijn aan een volgende stap want die zou er komen na de onze wolk toch?! Ik merkte dat er enorme onrust bij kwam kijken, onzeker over wat nu een goede manier zou zijn….de solist die ik van nature ben was blij met de afronding van het groepstraject maar hoe dan verder is een onzekere factor bemerk ik

  De reguliere platforms hebben veelal een manier die me niet zo aanspreekt, onbewust hield ik me daarvan weg. Door jou maar daarbij ook de “ontdekking” van Floor heeft me andere inzichten gegeven en die dolen nu in mijn hoofd opzoek naar het fundament dat bij mij en mijn gastric bypass zal gaan horen.
  Het is hard werken maar ik ben blij ook op jou spoor terecht te zijn gekomen!
  De radertjes zullen nog wel blijven draaien maar zo heerlijk te weten dat er ook plekken zijn die mij aanspreken en me vast zullen helpen op het pad dat komen gaat
  Dankdankdank!

  lieve groet, Daphne

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*