#vraag het de expert – deel 3

Slaapproblemen na een maagverkleining, ik hoor regelmatig van lotgenoten dat ze na hun maagverkleining slechter slapen. Aanleiding om dr. Victor Gerdes, werkzaam als internist bij het Spaarne Gasthuis (afdeling obesitas) de volgende vraag voor te leggen:

Komen slaapproblemen vaker voor na een maagverkleining?

Dr. Gerdes:

Voor de operatie kampen veel mensen met ernstig overgewicht met slaapproblemen. Met name slaap apnoe komt veel voor (obstructief slaap apnoe syndroom, OSAS) waarbij door ademstops en zuurstofdalingen de kwaliteit van de slaap veel slechter is dan bij mensen zonder dit syndroom. Anderen slapen matig door andere oorzaken zoals stress en piekeren of door bepaalde medicijnen.

Als mensen door de maagverkleining eenmaal veel afgevallen zijn verbetert vaak het slaappatroon. Met name nemen de apnoes af, soms verdwijnen ze zelfs helemaal. Gemiddeld verbeteren mensen mentaal ook door de resultaten van de operatie.

Echter, die verbetering is er niet voor iedereen. Mensen met veel buikpijnen of hypoglykemie (kort gezegd: lage bloedsuiker) kunnen daardoor ook weer vaker in de slaap gestoord worden. Soms is dat alleen onbewust, merkt iemand alleen dat zij of hij na te weinig uren slaap weer wakker wordt. Bij mensen die erg veel zijn afgevallen en maar erg kleine porties kunnen nemen bij een eetmoment is goede planning van de eetmomenten van belang. Goed spreiden en het laatste eetmoment zo laat mogelijk nemen kan dan helpen. Maar ook bij een succesvolle maagverkleiningsoperatie kunnen er op termijn nieuwe zorgen komen, het leven gaat door, die net als voor de operatie de kwaliteit van de slaap kunnen verstoren. Als de slaap te lang een probleem is, is het raadzaam dat met je arts door te nemen.

Veel dank voor de toelichting dr. Gerdes!

Wanneer je slaapproblemen ervaart, bijvoorbeeld moeilijk inslaapt of vaak wakker wordt, kan het dus aan je maagverkleiningsingreep liggen, maar dat hoeft niet. Mochten de slaapproblemen aanhouden, bespreek dit dan met een arts.

-Gerelateerde berichten-

Interview met…Anneloes van Vemde

  Leeftijd: 31 jaar Getrouwd en moeder van een zoontje van 2 jaar Beroep: diëtiste Woonplaats: Heiloo Wat is je werkachtergrond? Ik heb … Lees meer

Lees verder >

Vraag het de expert #deel 2

Deze keer is de beurt aan dr. Jan Apers, werkzaam als (bariatrisch) chirurg bij het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ik heb hem een vraag m … Lees meer

Lees verder >

Antwoorden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*